Meteen naar de inhoud

Visie op leren

Leren is een containerbegrip waar iedereen zijn eigen denkbeelden en associaties bij heeft. Leren staat voor mij vooral in het teken van een beter mens worden. Groeien als persoonlijkheid en professional brengt je verder in het leven. Wanneer ik leren vooropstel en met dat perspectief naar de wereld om me heen kijk, is er altijd ruimte om te groeien. Wanneer je leren vooropstelt, volgt presenteren vanzelf.

Persoonlijke ontwikkeling vindt plaats op de plek waar je iets anders moet doen dan je gewend bent. Wanneer het ongemakkelijk wordt. Oncomfortabel. Dan sta je voor een belangrijke keuze: ga ik het aan of niet? Durf ik te uit te zoomen op mijn eigen patronen, waarden, mentale denkbeelden en gedrag?
Wil ik beter worden? Geconfronteerd worden met je eigen gedrag is een prachtig moment om van jezelf te leren. Welke angsten, schaamtegevoelens of kwetsbaarheden houden je tegen om te doen wat je daadwerkelijk wilt doen?

Patronen ontrafelen bij jezelf is zo makkelijk nog niet. Eerst moet je je bewust worden van je eigen gedrag. En is het een incident? Of komt het vaker voor? Wat zijn de triggers die mijn gedrag activeren? Waar loop ik dan tegenaan? En wat wil ik veranderen aan mijn eigen patronen?

Context is ontzettend bepalend om te kijken naar je eigen ontwikkeling en gedrag. Context bepaalt namelijk onder andere of je gedrag en je karaktereigenschappen worden gewaardeerd door je omgeving. Soms is het namelijk beter om van context te veranderen dan ander gedrag aan te leren.
In welke context word jij gewaardeerd zoals je bent?

In de praktijk brengen is uiteindelijk het doel van leren. In de praktijk komen je persoonlijkheid, professionaliteit en context samen. Werken in de praktijk geeft je veel informatie over hoe dingen voor jou werken.

Over leren valt uiteraard nog meer te zeggen en schrijven. Ik kijk met een waarderend perspectief naar wie je bent en wat je wilt. Wil je graag verder praten of heb je een vraag? Neem contact met me op.